Проф. Дейвид Киппър

човекът, придал академичност на психодрама метода

Проф. David Kipper – Ph.D., ТЕР, клиничен психолог, директен ученик на J. L. Moreno, изследовател, преподавател в Университета на Чикаго, е автор на много публикации и научни изследвания в областта на психодрамата. Дългогодишен издател на списанието «Групова психотерапия, психодрма и социодрама». Автор е на книгата Клинични ролеви игри, като в българското й издание той включи една нова глава. Адам Блатнер го нарича «най-научният психодраматист». Дейвид Киппър е човекът, придал академичност на психодрама метода.

Дейвид беше истински приятел на психодраматичното движение в България. Срещнах го за първи път на конгреса на IAGP в Монтреал през 1992г, на неговия уъкшоп за магическия магазин. Тогава, в отговор на плахата ми покана да дойде в България за да ни предаде от своите знания и опит, той ми каза: “Българският народ е направил за евреите нещо което никой друг народ не е направил. Сега аз искам да направя нещо за българите”. Той проведе основополагащия за Психодрама Център Орфеус петдневен тренинг семинар през октомври 1993, и изнесе лекцията «Действията говорят по-силно от думите» пред препълнената аудитория на психиатричната клиника в МА в София. През следващите години проведе 6 кроссеминара и 6 отворени лекции в Орфеус. Последната му лекция в същата, но още по-препълнена аудитория беше на 05.01.2007 на тема: “Възможно ли е спонтанността да бъде измервана? Някои емпирични данни”
Изключително скромен, широко скроен, дълбоко проницателен, с богата душевност и интереси, той беше обичан от всички обучаващи се в Орфеус! Ние научихме от него много не само за психодрамата, но и за света и за живота.

След една година борба с тежко заболяване на 02.12.10 почина проф. Дейвид Киппър.
Дейвид Киппър остава в сърцата ни със своята топлота, хумор, мъдрост, щедрост и отзивчивост!

Сбогом Дейвид, почивай в мир!
Поклон!
Габи
(Гълъбина Тарашоева)